De Russische president Medvedev verklaarde na zijn bezoek aan Armenië dat het bestaan van de Russische militaire basis in Gümrü verlengd zou worden tot 2044.

De militaire basis, die in 1995 opgericht werd, zou aanvankelijk in 2020 opgedoekt worden, maar werd vrij plotseling verlengd tot 2044 tijdens het bezoek van Medvedev. De beslissing van Medvedev wordt gezien als een nieuwe Russische poging om haar invloed in de Kaukasische regio, waar Tsjetsjeense en Dagestaanse strijders zich verzetten tegen Russische overheersing, te vergroten.

Volgens Armeens president Serj Sarkisyan is er “ook een bijlage dat de 3000 Russische soldaten die gestationeerd zijn in de militaire basis niet alleen de Russische belangen moeten beschermen, maar ook de soevereiniteit van Armenië moeten waarborgen alsmede strategische verantwoordelijkheden hebben.”

Expert vermoeden dan ook dat Armenië verzocht om verlenging van de basis in verband met de steeds groter worden macht van Azerbeidzjan. Armenië houdt sinds 1992 grote delen van Azerbeidzjan bezet, maar sinds die tijd heeft Azerbeidzjan flink geïnvesteerd in haar militaire sector na de vondst van grote gas- en olievelden. Dit zorgde in Armenië voor de vrees dat Azerbeidzjan de bezette gebieden zou kunnen bevrijden.

Persbericht © DeArmeenseGenocide.nl, 25 augustus 2010